"Q-Engine is de oplossing die zorgt voor het omzetten van data die geschikt is voor analyse en rapportage doeleinden"

Q-Engine is de oplossing die zorgt voor het omzetten van data die geschikt is voor analyse en rapportage doeleinden. De uitkomst is een zogenaamd tabular model in powerbi.com of een lokale tabular server. Middels applicaties zoals Power BI en Excel kunnen gebruikers verbinden. Q-Engine verwerkt de data op regelmatige basis.

Q-Engine bevat een basisomgeving en kan aangevuld worden met onderdelen. De exacte kosten worden bepaald in de roadmap. De prijs van Q-Engine start vanaf 2500 euro per maand met een minimale afname van 12 maanden.

null

Qvada zorgt ervoor dat u zich kunt richten op het bouwen van Power BI rapporten en analyses zonder dat u al het lastige werk rondom het verzamelen en transformeren van data hoeft uit te voeren.

Basisomgeving

De basisomgeving bestaat uit onderdelen die zorgen voor het ophalen van data, omzetten van data en het opstellen van één of meer tabular modellen. Daarnaast is er een interface beschikbaar waarmee inzicht gegeven wordt in de status van de omgeving.

De mogelijkheden met Power BI tabular en datawarehousing op zich zijn eindeloos, maar dit zorgt tegelijk ook voor heel veel keuzes. Keuzes die voor veel bedrijven helemaal niet relevant zijn.

Wat onze oplossing in feite doet, is het toepassen van een standaardset aan verkeersregels aangevuld met slimme technologie waardoor veel werk geautomatiseerd wordt.

Deze werkwijze is inmiddels toegepast bij diverse soorten bedrijven van allerlei formaten en u mag daarbij denken aan de grootste bedrijven in Nederland. Doordat er volgens vaste patronen wordt gewerkt, is er duidelijkheid en kan er meer zekerheid geboden rondom stabiliteit en wordt het onderhoud eenvoudiger.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op

Oplossing

Een data omgeving bestaat uit een aantal onderdelen, die simpel samen te vatten zijn met de 3 T’s:

  • Tabellen
  • Transformatie
  • Tabular

Dit komt wellicht wat technisch over, maar simpel gezegd zijn dit de drie vormen die data aanneemt voordat hier een goede analyse van gemaakt kan worden. Qvada is opgericht om dit proces zoveel als mogelijk te automatiseren en van onderhoud te voorzien.

Tabellen

Met tabellen wordt het verzamelen van alle benodigde data bedoeld zoals deze terug te vinden is in de bronnen. De data wordt gekopieerd en waar nodig historisch opgeslagen. Dit kunnen naast tabellen ook api’s, bestanden of andere brontypen zijn uiteraard.

Transformatie

Data uit applicaties als een ERP systeem (bijvoorbeeld Dynamics AX) is niet vanzelfsprekend geschikt voor analyse en rapportage. Deze applicaties kenmerken zich juist doordat zij met name goed zijn in vastlegging, maar niet in analyse. Daarom is er een transformatie nodig van de data. Het omzetten van de data vereist kennis van bepaalde programmeertalen en kennis van de business. Dit is het lastigste en het meest onderschatte onderdeel. Maar al te vaak wordt deze stap overgeslagen, waardoor analyse omgevingen onnodig complex worden. Tijdens het opstellen van dit onderdeel is veel feedback vanuit het bedrijf gewenst. Door de opzet van de oplossing, kan er snel geschakeld worden.

Tabular

De getransformeerde data wordt ingeladen in een zogenaamd Tabular model. Power BI en Excel (en andere programma’s) zijn in staat te verbinden met een tabular model (verder te noemen tabular). Voor Tabular is een SQL Server, Power BI Premium of Azure Analysis Service nodig. Afhankelijk van wat er in een bedrijf beschikbaar is en wat de wensen zijn qua toegankelijkheid wordt een keuze gemaakt. Tabular is tevens het eindpunt van de oplossing. Er worden 1 of meer tabular modellen opgesteld en deze worden opgeleverd. Het is aan u als klant om hier vervolgens analyses en Power BI rapporten op te realiseren. Tabular zorgt er echter voor dat veel werk dat normaal gesproken gedaan moet worden, niet meer nodig is. Het is een prefab oplossing voor data als het ware.