Wat is een OLAP kubus?

Een OLAP-kubus  is een verzameling van gegevens die op zo’n manier is opgeslagen dat deze geschikt is voor analyse doeleinden. OLAP staat voor Online Analytical Processing. Wat voor een OLTP-database (bijvoorbeeld een ERP of CRM-systeem) een zware opgave kan zijn om weer te geven, is voor een OLAP-kubus kinderspel. In een analyse omgeving volgen de vragen zich met zeer grote intensiteit op, het is daarbij van belang dat antwoorden snel en accuraat gegeven kunnen worden. Daar is een OLAP-kubus met name voor geschikt. Er zijn diverse oplossingen op de markt, één daarvan is Microsoft SQL Server Analysis Services (SSAS).

Opzet van een OLAP kubus

Om tot een OLAP kubus te komen wordt vaak de onderstaande route gevolgd. Deze tekening geeft op een simpele manier weer wat er gebeurt. Allereerst wordt data van één of meerdere systemen geladen naar een datawarehouse. Vaak zit hier nog een staging area tussen, waarin de ruwe data wordt opgeslagen. Beetje afhankelijk van de methodiek die gebruikt wordt (Kimball star schema, Data Vault bijvoorbeeld). De keuze voor een methodiek is sterk afhankelijk van het type project en persoonlijke voorkeur van de bi consultant. Kimball star schema en Data Vault (Dan Linstedt) zijn modelleer ideeën die gebruikt kunnen worden met weer verschillende database systemen. In de meeste gevallen komt het heel globaal op deze tekening neer:

data naar olap cube via datawarehouse

Op danlinstedt.com is meer achtergrond beschikbaar over de data vault en het verschil met andere methodieken.

Datawarehouse automatisering

Welke methodiek er ook gebruikt wordt, het opzetten van een datawarehouse werkt het beste met automatisering. Aangezien veel taken regelmatig terugkeren is dit ook goed te doen. Meer over datawarehouse automatisering.

Over de schrijver
Met mijn 20+ jaar ervaring herken ik data organisatie problemen als geen ander en kan ik u helpen bij het beter omgaan met data. Daardoor wordt rapporteren en analyseren eenvoudiger en haalt u de meeste waarde uit uw data.Samen met u kijk ik naar de huidige situatie en maak ik een plan om een stabiele data organisatie op te zetten. Dit zorgt ervoor dat u beschikt over betrouwbare data in uw rapportages. Om te zorgen dat u er geen omkijken naar heeft, geef ik garantie op de werkzaamheden.
Reactie plaatsen