Unmanaged Self-service BI
09 februari 2016 

Unmanaged Self-service BI

Het is de droom van iedere gebruiker om zelf met de beschikbare data aan de slag te kunnen. Begrijpelijk, aangezien aanpassingen aan rapporten veel tijd in beslag nemen. Niet eens zozeer om het rapport aan te passen, maar omdat de IT afdeling al druk genoeg is met andere dingen. Het is dan ook niet zo vreemd dat self-service BI oplossingen een belangrijke plaats aan het innemen zijn.

Onderzoek van Gartner

De onderzoeken van Gartner tonen dit ook duidelijk aan. De behoefte van de gebruikers komt niet meer overeen met wat de gevestigde orde te bieden heeft. Een aantal partijen, waaronder Microsoft, spelen hier op in met nieuwe functionaliteiten in Excel en natuurlijk de introductie van Power BI.

Als een bedrijf beschikt over een datawarehouse zal dit in het begin waarschijnlijk goed werken, maar na verloop van tijd verandert het bedrijf, het is dan van belang dat het datawarehouse meegaat in deze verandering. Als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, dan zullen gebruikers terug moeten vallen op andere methodieken. Kortom zij zullen proberen met alles wat ze in zich hebben om de informatie uit de systemen te halen.

Onbeheerde self-service BI

Onbeheerde self-service BI is te herkennen indien er bijvoorbeeld vaak een rapport wordt gedraaid om deze vervolgens om te zetten in een CSV bestand en dan in te lezen in een Excel bestand. Het rapport is dan eigenlijk alleen maar nodig om de data uit het systeem te halen. Gebruikers worden wat dat betreft ook steeds handiger, ze zullen rapporten gaan vragen die heel velden bevatten om op die manier niet snel met lege handen te staan. Andere manier kan zijn dat er rechtstreeks queries worden uitgevoerd op de database, mocht IT deze toegang verleend hebben.

Uiteindelijk zal er op deze manier een situatie ontstaan waarinl informatie in de organisatie rondgaat waarvan niet meer duidelijk is hoe deze tot stand is gekomen. Wat op zich niet eens een probleem hoeft te zijn, dat wordt het pas als blijkt dat het niet meer klopt en er wel beslissingen op worden genomen.

Zelfbediening onder controle

Het is dus zaak om zowel IT als de gebruikers van de juiste tools te voorzien om deze situatie te voorkomen. Met een geautomatiseerd datawarehouse wordt er een beheerde self-service BI omgeving gecreëerd. Omdat er veel automatisering heeft plaats gevonden is de aanpassingssnelheid hoog genoeg om mee te kunnen met de veranderingen. Gebruikers kunnen zich weer bezighouden met analyse in plaats van moeilijke acties uitvoeren om de informatie boven water te krijgen. IT hoeft enkel nog maar te zorgen dat de infrastructuur en licenties in orde te zijn en zich in mindere mate druk te maken over aanpassingen. Een duidelijke win-win situatie.

Beheersbare BI die de wensen van de organisatie vervuld

Herkent u de genoemde punten omtrent self-service BI? Maakt u bedrijf ook gebruik van onbeheerde zelfbediening? Heeft IT moeite om de vragen vanuit de organisatie te beantwoorden? Worden de juiste toepassingen aangeboden? Wilt u een beheersbare BI omgeving? Dan bent u klaar voor een geautomatiseerd datawarehouse.

Over de schrijver
Met mijn 20+ jaar ervaring herken ik data organisatie problemen als geen ander en kan ik u helpen bij het beter omgaan met data. Daardoor wordt rapporteren en analyseren eenvoudiger en haalt u de meeste waarde uit uw data.Samen met u kijk ik naar de huidige situatie en maak ik een plan om een stabiele data organisatie op te zetten. Dit zorgt ervoor dat u beschikt over betrouwbare data in uw rapportages. Om te zorgen dat u er geen omkijken naar heeft, geef ik garantie op de werkzaamheden.
Reactie plaatsen