Rapporten van Pionier naar Perfect?

Krijgt u het niet voor elkaar om de juiste rapporten te realiseren, zonder dat u afhankelijk bent van die ene slimme collega. Is onduidelijk waar de data precies vandaan komt? Heeft u het idee dat een cursus programmeren nodig is om verder te komen? Het is duidelijk dat er iets moet veranderen, maar wat, is volstrekt onduidelijk.

Je hebt al geprobeerd zelf bepaalde programmeertalen te leren, maar helaas zonder veel succes. Dezelfde problemen lijken steeds opnieuw op te treden. Er zijn al diverse tools geprobeerd die van alles beloofden. Je hebt bestaande rapporten grondig bekeken en geprobeerd na te doen. Je hebt veel websites bezocht met allerlei technische informatie. Maar het is niet gelukt deze toe te passen.

Balans

Elk bedrijf zoekt naar een balans tussen flexibiliteit en stabiliteit als het gaat om de rapportageomgeving (voor de leesbaarheid noem ik dit verder de rapportage omgeving, waarmee ik in principe alles omtrent data en informatie (BI) wil aanduiden).

Aan de ene kant willen we zekerheid over de inhoud van de rapporten en moeten ze up-to-date zijn. Aan de andere kant willen we rapporten snel kunnen aanpassen en als het even kan ook nieuwe rapporten introduceren.

De 3 p's

Middels de 3P’s kunnen de verschillende vormen meer duiding krijgen. In een ideale situatie legt een rapport de volgende route af:

Rapporten van pionier naar perfect

Applicaties in het schema zijn bedoeld als voorbeeld. Een overzicht van alle analyse tools is hier te vinden.

Pionier

De rapporten die gekenmerkt worden als pionier, zijn de volledig zelfgemaakte rapporten, gebaseerd op data die door de gebruiker is verzameld. Dit kan zijn door data uit een bronsysteem te exporteren en vervolgens te plakken in Excel en er dan een mooi rapport van maken bijvoorbeeld. Deze rapporten zijn zeer flexibel en kunnen snel aangepast worden aan de wensen van de organisatie. Ze zijn hard nodig en er moet alles aan gedaan worden om dit te faciliteren op de juiste wijze.

Prima

Prima rapporten zijn gebaseerd op gecontroleerde data uit bijvoorbeeld een datawarehouse die door een gebruiker zelf zijn omgezet naar een duidelijk rapport. De databron is in dit geval gecontroleerd en de rapportage ongecontroleerd. Omdat de data uit een betrouwbare bron komt, kenmerken we dit rapport als prima. Ideaal om te gebruiken en te distribueren binnen een bedrijf. Meestal zijn er een aantal key-users die deze rapporten kunnen opstellen en vervolgens door het bedrijf sturen. Zij leveren ook de support op deze rapporten. Dit kunnen we kenmerken als managed self-service BI.

Perfect

Een rapport is perfect als deze is samengesteld met behulp van een gecontroleerde dataset en ook de rapportage zelf gecontroleerd tot stand is gekomen. De berekeningen en layout volgen een vastomlijnde route en wijzigen niet ad-hoc. Controle is hierbij het centrale thema. Dit rapport heeft de route afgelegd en is in een rustig vaarwater terecht gekomen en kan met vertrouwen gebruikt worden door alle gebruikers binnen uw bedrijf.

Waar beginnen?

Ieder bedrijf is net even anders, vandaar dat het inrichten van een dergelijke organisatie niet overal hetzelfde is. Om beeld te krijgen van de situatie wordt een roadmap opgesteld. De uitkomst van de roadmap is een stappenplan naar de ideale data organisatie die werkt met de 3P’s.

Het samenstellen van de roadmap is een samenspel tussen mij en één persoon bij u. Iemand die een groot aantal vragen kan beantwoorden over de rapporten, hardware, software en de organisatie. Door middel van gerichte vragen brengen we samen de huidige situatie in kaart.

Doelstellingen

Daarna identificeren we de wensen en doelstellingen die er zijn omtrent rapporten. Daarbij extra aandacht voor eventuele blokkades die er nu zijn, zoals kennis over bepaalde talen (VBA, DAX, SQL etc). We stemmen tot slot een tactiek af om naar de ideale situatie over te gaan.

Resultaat

Na een maximaal vier weken lever ik de gepersonaliseerde roadmap. Afgestemd op uw situatie. Dit rapport bevat praktische stappen (ongeveer 20 pagina’s) naar een juist ingerichte data organisatie. Met duidelijke stappen die genomen moeten worden. Denk daarbij aan de keuze voor bepaalde software, welke kennis er nog nodig is om de bestaande situatie om te zetten naar een robuuste omgeving en een werkwijze voor het categoriseren van de verschillende rapporten die nu rondgaan.

Wie schrijft deze pagina eigenlijk?

Welkom! Ik ben Tijs van Rinsum en ik ben al zo'n 17 jaar bezig met data en alles wat daar bij komt kijken. Ik heb me met name gespecialiseerd in het prepareren van data met behulp van de Microsoft BI-stack. Daarnaast ben ik gefascineerd door het fenomeen automatisering en maak van deze fascinatie mijn werk door zoveel mogelijk te automatiseren.  

Ik heb gewerkt voor een aantal bedrijven in verschillende sectoren, waaronder Profile Tyrecenter, CRH, HSO, Polvo en Heineken, met allemaal de overeenkomst dat zij gebruik maken van Dynamics AX (ERP) en/of CRM in combinatie met een BI omgeving op basis van SQL-Server. Ik ben gespecialiseerd in SQL-Server (MCSE BI), data modellering en kan me verplaatsen in uitdagingen van marketing, sales, logistiek en finance.

Roadmap aanvragen

Vul formulier in of bel

Nog vragen? Neem dan gerust contact op. Vul onderstaand formulier in en we stemmen de afspraak af op een moment dat het u uitkomt.
Of bel 0031 318 84 92 98. 

Ja, neem contact met mij op!

Vul hieronder uw gegevens in en ik neem op een geschikt moment telefonisch contact met u op. Om het gesprek op een moment te laten plaats vinden die voor ons beide uitkomt, stuur ik u via e-mail aanvullende informatie over de vrijblijvende telefonische afspraak.