Roadmap: Data organisatie

Krijgt u het niet voor elkaar om de juiste rapporten te realiseren, zonder dat u afhankelijk bent van die ene slimme collega. Voelt u zich afhankelijk van een select gezelschap data specialisaten? Is overdragen van het werk van de ene collega naar de andere tijdrovend? Heeft u moeite de juiste mensen te vinden voor uw data organisatie? Lees dan verder.


Mooie rapporten, maar veel onderhoud?

Heeft uw rapportage omgeving veel onderhoud nodig? Zit dit wellicht uw maandelijkse afsluiting in de weg?Heeft u enig idee hoe uw data omgeving in elkaar zit? Waarschijnlijk heeft u de standaard plaatjes prima inzichtelijk, maar is het ook echt zo opgezet? En waarom ervaart u dan toch de problemen die niet voor zouden moeten komen met diezelfde opzet. U heeft waarschijnlijk te weinig aandacht gegeven aan de organisatie van uw data. Mooie rapporten, maar veel onderhoud.  

Maak kennis met de 3 P's voor een effectieve data organisatie

Pionier

De rapporten die gekenmerkt worden als pionier, zijn de volledig zelfgemaakte rapporten, gebaseerd op data die door de gebruiker is verzameld. Dit kan zijn door data uit een bronsysteem te exporteren en vervolgens te plakken in Excel en er dan een mooi rapport van maken bijvoorbeeld. Deze rapporten zijn zeer flexibel en kunnen snel aangepast worden aan de wensen van de organisatie. Ze zijn hard nodig en er moet alles aan gedaan worden om dit te faciliteren op de juiste wijze. Dit wordt in jargon ook wel unmanaged self-service BI genoemd.

Prima

Prima rapporten zijn gebaseerd op gecontroleerde data uit bijvoorbeeld een datawarehouse die door een gebruiker zelf zijn omgezet naar een duidelijk rapport. De databron is in dit geval gecontroleerd en de rapportage ongecontroleerd. Omdat de data uit een betrouwbare bron komt, kenmerken we dit rapport als prima. Ideaal om te gebruiken en te distribueren binnen een bedrijf. Meestal zijn er een aantal key-users die deze rapporten kunnen opstellen en vervolgens door het bedrijf sturen. Zij leveren ook de support op deze rapporten. Dit kunnen we kenmerken als managed self-service BI.

Perfect

Een rapport is perfect als deze is samengesteld met behulp van een gecontroleerde dataset en ook de rapportage zelf gecontroleerd tot stand is gekomen. De berekeningen en layout volgen een vastomlijnde route en wijzigen niet ad-hoc. Controle is hierbij het centrale thema. Dit rapport heeft de route afgelegd en is in een rustig vaarwater terecht gekomen en kan met vertrouwen gebruikt worden door alle gebruikers binnen uw bedrijf. Dit is fully managed reporting.

Roadmap: van brandweerkazerne naar data organisatie

Ieder bedrijf is net even anders, vandaar dat het inrichten van een dergelijke organisatie niet overal hetzelfde is. Om beeld te krijgen van de situatie wordt een roadmap opgesteld. De uitkomst van de roadmap is een stappenplan naar de ideale data organisatie die werkt met de 3P’s.

Het samenstellen van de roadmap is een samenspel tussen mij en één of meer sleutelpersonen bij u. Iemand die een groot aantal vragen kan beantwoorden over de rapporten, hardware, software en de organisatie. Door middel van gerichte vragen brengen we samen de huidige situatie in kaart.

Na een maximaal vier weken lever ik de gepersonaliseerde roadmap. Afgestemd op uw situatie. Dit rapport bevat praktische stappen (ongeveer 20 pagina’s) naar een juist ingerichte data organisatie. Met duidelijke stappen die genomen moeten worden. Denk daarbij aan de keuze voor bepaalde software, welke kennis er nog nodig is om de bestaande situatie om te zetten naar een robuuste omgeving en een werkwijze voor het categoriseren van de verschillende rapporten die nu rondgaan.

Ja, neem contact met mij op over de roadmap

Graag meer informatie over de roadmap ontvangen? Vul uw naam en e-mailadres in en ik neem contact met u op over de mogelijkheden.