Datawarehouse niet meer nodig dankzij Power BI?
28 juni 2016 

Datawarehouse niet meer nodig dankzij Power BI?

Met veel dashboard programma’s zoals Power BI kan je zelf data koppelen. In veel gevallen zal dit rechtstreeks op het bronsysteem plaatsvinden. Daarmee kan je snel een opzet maken. Er wordt een model van de data opgezet in Power BI.

In demo’s werkt dit vaak erg goed. Want data in het bronsysteem is dan prima in orde. In werkelijkheid is dit niet zo. Fouten vallen direct op. Een manier om dit op te lossen is door het model zo aan te passen dat het wel klopt. Denk daarbij aan formules en hulptabellen om fouten te corrigeren. In vakjargon noemen we dat hard geprogrammeerd. Wat betekent dat het voor een bepaald probleem een oplossing biedt, maar niet voor onverwachte problemen. Het is niet dynamisch.

Het bronsysteem is bedoeld om snel kleine aantallen regels op te vragen of op te slaan. Met rapportage vraag je juist veel gegevens ineens op met een bepaalde aggregatie.

Het bronsysteem kan dit, maar niet van harte. Bovendien is het bewerkelijk. Zo bewerkelijk dat het meestal eindigt in een probleem.

Datawarehouse oplossing?

Voor dit probleem is een perfecte oplossing. Namelijk het datawarehouse. Het datawarehouse is een centraal punt waar alle data in een slim model gegoten is. Een model dat rekening houdt met alledaagse rapportage problemen.

Er is echter een klein probleem met het datawarehouse. Het heeft niet overal goed gewerkt in het verleden.

Geen tijd voor een datawarehouse

Het idee van het datawarehouse is nog net zo actueel als altijd. Maar wordt door velen omzeild. En terecht. U heeft geen tijd meer om te wachten op anderen. U heeft de gegevens vandaag nodig en niet over twee maanden.

Volgens mij is het tijd voor een hybride opzet. Alle benodigde ingrediënten zijn aanwezig.

Hoe ziet zo’n hybride model er dan uit?

Wat ik bedoel met het hybride systeem is het volgende:

  • Gebruikers maken met Power BI een opzet – proof of concept
  • Opzet kan voor de korte termijn gebruikt worden
  • Ze geven de opzet door aan het BI-team
  • BI-team voegt het toe aan het datawarehouse
  • Gebruikers kunnen vervolgens gebruik maken van gevalideerde informatie

In 10 van de 10 gevallen is een datawarehouse de beste keus

Dit kan alleen als dit bedrijfsbreed gedragen wordt. Als er ruimte is voor creativiteit en open communicatie tussen de verschillende afdelingen. Bovendien moet dit aangemoedigd worden door de directie.

Op deze manier kan eilandautomatisering voorkomen worden. Denk aan allerlei zelfgemaakte databases in Access of ingewikkelde Excel sheets.

Het opzetten van een hybride systeem is vrij eenvoudig te realiseren. U heeft daarvoor een flexibel datawarehouse nodig en de juiste mindset bij alle afdelingen.

Over de schrijver
Met mijn 20+ jaar ervaring herken ik data organisatie problemen als geen ander en kan ik u helpen bij het beter omgaan met data. Daardoor wordt rapporteren en analyseren eenvoudiger en haalt u de meeste waarde uit uw data.Samen met u kijk ik naar de huidige situatie en maak ik een plan om een stabiele data organisatie op te zetten. Dit zorgt ervoor dat u beschikt over betrouwbare data in uw rapportages. Om te zorgen dat u er geen omkijken naar heeft, geef ik garantie op de werkzaamheden.
Reactie plaatsen