Power BI desktop
Power BI Desktop - lokaal dashboards maken en uploaden naar PowerBI.com
7 november 2015 

Power BI Desktop - lokaal dashboards maken en uploaden naar PowerBI.com

Met Power BI desktop kan je lokaal een dashboard opzetten. Je begint met het ophalen van gegevens uit een databron, in dit voorbeeld een database. Er kunnen verschillende databronnen gebruikt worden, zoals Excel, csv, Access, Azure database en een groot aantal andere mogelijkheden.

Je kan ook meerdere databronnen koppelen in dit model. Als u bijvoorbeeld al gewerkt heeft met PowerPivot zal deze methodiek u bekend voorkomen. Een simpel voorbeeld model ziet er als volgt uit:

Om een dashboard te bouwen klikt u bij (1) op het staafdiagram icoon. Bij (2) ziet u een leeg vel om het dashboard op te maken. Bij 3 en 4 de visualisaties die toegepast kunnen worden en de gegevens waar de visualisaties op gebaseerd kunnen worden.

Het maken van een dashboard is super eenvoudig, u klikt gewoon een visualisatie aan en deze verschijnt in het dashboard. Vervolgens sleept u de gegevens die in de visualisatie wilt hebben naar de juiste plek en het de visualisatie verschijnt. U kunt ook direct klikken op de visualisatie om te filteren. Dit werkt heel snel. En bij meerdere visualisaties op één blad reageren deze ook op elkaar. Wat goed werkt.

 

Het toevoegen van een kaart is in mijn ogen nog nooit zo eenvoudig geweest en reageert lekker vlot. Hierboven een simpel voorbeeld van een dashboard waarbij nog niets gefilterd is.


De labels die in Power BI gebruikt worden komen rechtstreeks uit het model, je kan de namen direct wijzigen bij 4 of in het model zelf. Deze wijzigingen worden automatisch doorgevoerd in zowel het model als het dashboard, maar is bij veel velden wel bewerkelijk. Ook biedt dit geen oplossing om meerdere talen te ondersteunen. Het is dus te adviseren om direct bij het maken van een model goed na te denken over de namen.

U kunt het dashboard lokaal opslaan als pbix bestand of publiceren naar Power BI.com. Zodra het dashboard geupload is naar Power BI, kan dit ook op een telefoon of tablet met de app weergegeven worden. Aangezien Power BI is gebaseerd op HTML5 kan er ook naar de webpagina zelf gebrowsed worden en werkt dus nagenoeg op ieder apparaat. Dashboards die met Power BI desktop zijn gemaakt kunnen in de online omgeving verder aangepast worden.

Ondanks de eenvoud van Power BI is het minder goed geschikt voor diepe analyses die bijvoorbeeld met Excel wel mogelijk zijn, daar blijft Excel de meest geschikte applicatie voor. Wel biedt Power BI een snelle oplossing voor mooie dashboards, die zeer eenvoudig in elkaar te zetten zijn. Een combinatie van Power BI en Excel is een oplossing voor het hele bedrijf.

Het verzamelen van data en opschonen is minder geschikt met Power BI. De beste oplossing hiervoor blijft een datawarehouse met OLAP kubus of een tabular oplossing. Tabular is rechtstreeks te verbinden met Power BI. OLAP kubus vooralsnog niet. Ook kan er nagedacht worden over een Azure database waarin specifieke data voor een dashboard geladen wordt.

Al met al verrast Power BI met zijn eenvoud op meerdere vlakken. Er is geen lokale server nodig, maar enkel een account op Power BI. U kunt letterlijk in 1 minuut aan de slag. Het gratis account biedt voldoende mogelijkheden om te kijken of Power BI iets voor u is.

Over de schrijver
Met mijn 20+ jaar ervaring herken ik data organisatie problemen als geen ander en kan ik u helpen bij het beter omgaan met data. Daardoor wordt rapporteren en analyseren eenvoudiger en haalt u de meeste waarde uit uw data. Samen met u kijk ik naar de huidige situatie en maak ik een plan om een stabiele data organisatie op te zetten. Dit zorgt ervoor dat u beschikt over betrouwbare data in uw rapportages. Om te zorgen dat u er geen omkijken naar heeft, geef ik garantie op de werkzaamheden.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down