Het gevaar van mooie dashboards

Een mooi dashboard is hetzelfde als cadeaupapier. Het verpakt de ruwe gegevens en zorgt dat ze toonbaar zijn. Bij een cadeau zouden we het vreemd vinden om heel duur cadeaupapier te gebruiken voor een vrij eenvoudige cadeautje, maar bij business intelligence is dit meer de norm dan uitzondering. Het verschil met een cadeau en een dashboard is dat u het dashboard niet verder uitpakt, een cadeau wel. De verstoorde balans tussen het cadeaupapier en de inhoud wordt bij een cadeau direct na het uitpakken zichtbaar, bij een dashboard blijft dit vaak verborgen, zeker voor de business zal dit een vaag gebied blijven en zij moeten op basis van het cadeaupapier bepalen wat de waarde van het cadeau is.

Er is een manier om dit voorkomen, maar dat vereist een kritische blik van zowel de inpakker als de ontvanger van het cadeau. De inpakker zou een waarschuwingssticker moeten plakken op het cadeau, met de mededeling, dat het mooi is ingepakt, maar de inhoud tegenvalt. De inpakker weet namelijk wat er in zit. Voor dashboards geld precies hetzelfde. De bouwer weet precies waar hij zijn data vandaan haalt en kan dus perfect aangeven of dit representatief is.

Ik adviseer klanten een kleurensysteem. Heel simpel 3 kleuren, rood, oranje en groen. Waarbij rood betekent dat een dashboard er mooi uitziet, maar de onderliggende databron(nen) te wensen overlaat. Dit zijn vaak inzichten die als een prototype worden aangeboden of waarbij snelheid van leveren een belangrijke rol heeft gespeeld.

Oranje is een dashboard dat gemaakt is op een betrouwbare bron, maar hoewel de visualisaties er prachtig uitzien, is dit nog steeds een prototype. Meer een probeersel met veel potentie.

Groen is het summum. Hierbij is zowel de databron zeer gedegen en betrouwbaar alsook de weergave ervan perfect. Dit is volgens een goede standaard gebouwd en uitgebreid gecontroleerd. Wat op deze dashboards staat kunt u met vertrouwen toepassen bij u dagelijkse beslissingen.

Als gebruiker van een dashboard kunt u onmogelijk bepalen of een rapport één van de kleuren heeft. De bouwer van het dashboard kan dit echter voor de volle 100%. Die weet heel goed hoe het rapport in elkaar is gezet en of hier rare sprongen bij nodig waren. De meeste business analisten hebben het beste voor met het bedrijf en zullen er dus alles aan doen om aan de wensen tegemoet te komen. Maar het ontbreekt ze aan een communicatiemethode om aan te geven dat een rapport niet perfect is. Het ziet er mooi uit, maar daar is ook alles mee gezegd. Dit zal gezamenlijk moeten gebeuren. Door simpelweg de kleurenmethodiek toe te passen, ontstaat deze communicatie als vanzelf.

Stel u zit in een vergadering en er worden een aantal mooie dashboards doorgenomen, dan kunt u simpelweg zien aan de sticker die op het dashboard geplaatst is, dat dit een rood, oranje of groen dashboard is. Een slimme business analist zal hier niet lichtzinnig mee omgaan, want die is allang blij dat hij een manier heeft om aan te geven dat er eigenlijk meer tijd nodig was om een echt goed rapport te maken. De mensen in de vergadering weten door de kleuring dat het er mooi uitziet, maar als ze het langer willen blijven gebruiken er meer energie ingestoken moet worden. Er kan dus gelijk tijd en budget voor vrijgemaakt worden.

Over de schrijver
Met mijn 20+ jaar ervaring herken ik data organisatie problemen als geen ander en kan ik u helpen bij het beter omgaan met data. Daardoor wordt rapporteren en analyseren eenvoudiger en haalt u de meeste waarde uit uw data.Samen met u kijk ik naar de huidige situatie en maak ik een plan om een stabiele data organisatie op te zetten. Dit zorgt ervoor dat u beschikt over betrouwbare data in uw rapportages. Om te zorgen dat u er geen omkijken naar heeft, geef ik garantie op de werkzaamheden.
Reactie plaatsen