Datawarehouse kiezen

Als u belast met het de keuze voor een datawarehouse oplossing, dan zult u gemerkt hebben dat er veel te kiezen is. Met behulp van de website datawarehouseautomation.guide kunt u een eind komen, maar zelfs dan kan het lastig zijn. Zeker als u niet technisch bent of  niet uit de BI wereld komt en u toch gevraagd wordt hier een gefundeerde keuze te maken.

Afgaande op Wikipedia, betekent de term datawarehouse ongeveer het volgende: ‘een verzameling gegevens waarmee allerlei vragen in relatief korte tijd beantwoord kunnen worden’. Eerlijk gezegd vind ik deze omschrijving achterhaald. Dit is meer een beschrijving van een systeem om rapportages te versnellen (query cache) maar goed, dat laten we dan meer even voor wat het is.

Rapportages versnellen

In de categorie rapportage versnellers is er veel keuze. Zeker als u gebruiker bent van een bekend ERP-systeem zoals Dynamics AX. U kunt binnen een paar uur een demonstratie krijgen op uw eigen data en u zult versteld staan van de uitkomsten. Er zijn een groot aantal producten op dit gebied, denk daarbij aan bijvoorbeeld TimeXtender, BimlFlex of WhereScape. Houdt rekening dat u zich vastlegd met zo’n product (vendor lock-in).

Als u overgaat tot de aanschaf van een dergelijke rapportageversneller of datawarehouse generator, moet u zich wel beseffen dat de eenmalige demo snel is opgezet, maar dat complexere vraagstukken nog steeds gepaard gaan met maatwerk. Tevens moet u zich realiseren dat deze producten een specifiek probleem perfect oplossen, maar zodra u daarbuiten gaat, komen ook deze producten in aanraking met de vele uitdagingen rondom data.

Bij twijfel? Advies vragen!

Heeft u alleen AX en verder geen ambitie om out-of-the-box te gaan met data (tijdreizen, predictive analytics, webservices) of bepaalde verplichtingen (audits), dan lijkt me de keuze voor zo’n product snel gemaakt. Twijfelt u? Reden genoeg om even goed stil te staan bij de keuze. Want kiezen voor een product betekent tevens dat u een lange relatie aangaat en veel kennis stopt in datzelfde product. U krijgt deze kennis maar moeilijk overgezet naar een ander product (vendor lock-in).

Over de schrijver
Met mijn 20+ jaar ervaring herken ik data organisatie problemen als geen ander en kan ik u helpen bij het beter omgaan met data. Daardoor wordt rapporteren en analyseren eenvoudiger en haalt u de meeste waarde uit uw data.Samen met u kijk ik naar de huidige situatie en maak ik een plan om een stabiele data organisatie op te zetten. Dit zorgt ervoor dat u beschikt over betrouwbare data in uw rapportages. Om te zorgen dat u er geen omkijken naar heeft, geef ik garantie op de werkzaamheden.
Reactie plaatsen