Datawarehouse kiezen

Als u belast met het de keuze voor een datawarehouse oplossing, dan zult u gemerkt hebben dat er veel te kiezen is. Met behulp van de website datawarehouseautomation.guide kunt u een eind komen, maar zelfs dan kan het lastig zijn. Zeker als u niet technisch bent of niet uit de BI wereld komt en u toch gevraagd wordt hier een gefundeerde keuze te maken. Afgaande op Wikipedia, betekent de term datawarehouseongeveer het volgende: 'een verzameling gegevens waarmee allerlei vragen in relatief korte tijd beantwoord kunnen worden'. Eerlijk gezegd vind ik deze omschrijving achterhaald. Dit is meer een beschrijving van een systeem om rapportages te versnellen (query cache) maar goed, dat laten we dan meer even voor wat het is.

Rapportages versnellen

In de categorie rapportage versnellers is er veel keuze. Zeker als u gebruiker bent van een bekend ERP-systeem zoals Dynamics AX. U kunt binnen een paar uur een demonstratie krijgen op uw eigen data en u zult versteld staan van de uitkomsten. Er zijn een groot aantal producten op dit gebied, denk daarbij aan bijvoorbeeld TimeXtender of BI4Dynamics. Houdt rekening dat u zich vastlegd met zo'n product (vendor lock-in). Als u overgaat tot de aanschaf van een dergelijke rapportageversneller of datawarehouse generator, moet u zich wel beseffen dat de eenmalige demo snel is opgezet, maar dat complexere vraagstukken nog steeds gepaard gaan met maatwerk. Tevens moet u zich realiseren dat deze producten een specifiek probleem perfect oplossen, maar zodra u daarbuiten gaat, komen ook deze producten in aanraking met de vele uitdagingen rondom data.

Bij twijfel? Advies vragen!

Heeft u alleen AX en verder geen ambitie om out-of-the-box te gaan met data (tijdreizen, predictive analytics, webservices) of bepaalde verplichtingen (audits), dan lijkt me de keuze voor zo’n product snel gemaakt. Twijfelt u? Reden genoeg om even goed stil te staan bij de keuze. Want kiezen voor een product betekent tevens dat u een lange relatie aangaat en veel kennis stopt in datzelfde product. U krijgt deze kennis maar moeilijk overgezet naar een ander product (vendor lock-in).