Welke data heb ik eigenlijk in mijn systemen?

Zet een databibliotheek op. Begin bijvoorbeeld eens met het uitlezen van je ERP-systeem. En ik doel dan met name op de metadata van dit systeem. U zult verassende dingen tegenkomen. Velden die nooit gebruikt worden, velden die juist wel gebruikt worden. Dit is goed uit voeren met wat SQL-code.

Schone data, door info over de data te analyseren

Bij een project om data op te schonen en klaar te maken voor een toekomstig ERP-systeem heb ik deze methodiek samen met de business analist toegepast. Alleen al deze vrij simpele informatie, was voldoende om invoer te verbeteren en in het verleden gemaakte fouten te corrigeren. Resultaat: een mooie opschoning van de klanten, artikelen en leveranciers.

Gelijk een mooie beschrijving

Naast het opschonen heeft het ook verassende inzichten gegeven. Zoals velden die ooit gemaakt zijn, maar nauwelijks gevuld. Of dubbele invoer bij velden die nagenoeg hetzelfde betekenen. Als u dan toch bezig bent, kunt u gelijk een beschrijving maken, uiteraard door de metadata aan te vullen met uw eigen aantekeningen. Deze beschrijvingen zijn ook weer nuttig bij het analyseren van data of bij het opbouwen van een datawarehouse.