Als IT-afdeling krijgt u regelmatig vragen over rapportages en analyses. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste informatie bij de juiste afdeling aan te leveren. In veel gevallen weten gebruikers nog niet wat ze precies nodig hebben. Veel IT-afdelingen worstelen met dit vraagstuk.
Gebruikers zijn daardoor ontevreden en vinden dat IT te bureaucratisch is. Het is lastig partij kiezen tussen deze twee. En dat hoeft ook niet meer. Door het inrichten van een data organisatie die zowel een stabiele basis als een flexibele basis ondersteund.
Flexibiliteit
De flexibiliteit zorgt ervoor dat gebruikers zelf rapporten kunnen maken met eigen data bronnen of in combinatie met de stabiele databron. Zodra deze rapporten in roulatie gaan, is het verstandig deze te dateren. Als het rapport na een afgesproken periode nog steeds gebruikt wordt, dan kan deze overgedragen worden naar de stabiele variant. Het rapport wordt dan opgenomen in de robuuste data organisatie.
Identificeren van de rapporten
Zodra een data organisatie vorm begint te krijgen, zal dit ook vorm krijgen buiten de IT-afdeling. In vergaderingen worden analyses getoond, waarbij steeds vaker gevraagd zal worden of deze uit de stabiele of de flexibele schil komt.
Kunst is om rapporten die er toe doen, die veel gebruikt worden en die al over de datum zijn zo snel mogelijk naar de stabiele laag te brengen. Om dit te faciliteren is een goed basis datamodel een begin. Dit model kan in een ideale situatie verder uitgebreid worden. Staat los van de applicaties die er gebruikt worden, zodat overgang naar een nieuw systeem of het toevoegen van een ander systeem geen invloed heeft. Het wordt de kennisbank van het bedrijf, die ook zorgt voor de volledige automatisering van de data organisatie. Ook kan deze kennisbank gebruikt worden bij de keuze van een nieuwe systeem. Alle metadata is in dit model aanwezig.