Power BI - Makkelijk visualiseren van data

Met de komst van Power BI is het maken van rapporten en dashboards die op allerlei apparaten te bekijken zijn beschikbaar voor een grote doelgroep. Power BI is eenvoudig in te richten door de business analist. Power BI is een service van Microsoft die aangeboden wordt als cloud-dienst en is beschikbaar in twee versies. Een gratis versie en een betaalde pro versie (rond de 9 euro per gebruiker per maand).

Gratis en een Pro versie

Met de Pro versie van Power BI kan ook gebruik worden gemaakt van de Analysis service connector (hierna connector). Hiermee wordt data die op de eigen lokale server staat, beschikbaar in Power BI. Deze data blijft in principe op de lokale server en wordt alleen opgehaald indien een dashboard deze data nodig heeft. Er wordt vanuit Power BI een query gestuurd naar de connector en die stuurt de benodigde data terug. Vervolgens worden de gegevens getoond aan de gebruiker. De gegevens worden enkel tijdelijk gebruikt voor het tonen van het dashboard. Handig als het niet wenselijk is om de data permanent in de cloud te hebben.   Op de lokale server is SQL Server Enterprise of Business Intelligence editie nodig vanaf versie 2012. Dit omdat Power BI alleen het relatief nieuwe tabular model van Analysis Services ondersteund. Power BI kan niet overweg met multidimensional model van SSAS. Hier wordt aan gewerkt en met de nieuwste desktop versie werkt dit al. Even afwachten dus. In dat geval volstaat Standard editie van SQL Server met een OLAP kubus.

Eenvoudig starten met Power BI

Power BI is een mooie aanvulling op de BI portfolio van Microsoft. Doordat het een cloud dienst is, kunt u er vrij snel mee aan de slag. U kunt een gratis account aanmaken en direct aan de slag. De gratis versie geeft een goed beeld van de mogelijkheden en u kunt in principe overal gebruik van maken, enkel de connector ontbreekt en er is een beperking in de hoeveelheid data.