Beter sturen met een flexibele Business Intelligence oplossing
01 september 2020 

Beter sturen met een flexibele Business Intelligence oplossing

De BI markt is sterk in ontwikkeling en verandert de manier waarop een bedrijf gestuurd wordt. Om mee te kunnen met deze ontwikkeling bent u op zoek naar een oplossing die mee kan komen met de ontwikkelingen binnen uw organisatie. U kunt aan de slag met snelle BI-tools, zoals Power BI, maar doe dat wel wijs. Zorg voor een goede fundering. Deze fundering is belangrijk, als u controle wilt houden op de lange termijn. Bent u op zoek naar een oplossing die kortstondig werkt, lees niet verder, maar doe de bottleneck quiz.

 

Haal alles uit uw data en begin binnen een week op een nieuwe manier naar uw bedrijf te kijken

Na een aantal zeer diverse projecten te hebben uitgevoerd, heb ik gemerkt dat er behoefte is aan een oplossing die met name flexibel is. BI geeft namelijk inzichten die weer nieuwe vragen oproepen en dus een aanpassing aan de rapportage of analyse omgeving. Het is dus belangrijk dat de oplossing eenvoudig van opzet is. Onze flexibele BI-oplossing is opgezet met deze gedachte. Om flexibel te zijn is het belangrijk dat de route van data naar informatie zo kort mogelijk is.

Veel BI-oplossingen kennen veel overhead, soms is deze overhead nodig, vaak ook niet. Door te automatiseren en de route zo kort mogelijk te maken is deze overhead tot een minimum beperkt. Dit heeft een aantal voordelen. Het laden van de data gaat sneller en het wordt mogelijk om intraday beslissingen te maken op basis van de nieuwste data.

Eilandinformatisering

Uw bedrijf maakt gebruik van business intelligence, er worden rapporten gemaakt op basis van data uit verschillende bronsystemen. Vaak zijn er nog extra bewerkingen nodig om er nuttige informatie van te maken. Populaire programma’s hiervoor zijn Excel, Power BI en Access. Waardevolle producten om op de korte termijn de eerste inzichten naar boven te halen. Excel is hiervoor ook uitermate geschikt en zeer bekend. Maar als Excel meer de functie van database gaat vervullen dan wordt het tijd om na te denken over de werkwijze.

Het elimineren van de routinematige stappen zorgt ervoor dat de data op een gestructureerde manier beschikbaar is voor het hele bedrijf. Hierdoor kunnen veel meer mensen werken met de data en is er minder tijd nodig om data uit de systemen op te halen.

Werkt voor alle afdelingen binnen het bedrijf

BI kan meerdere afdelingen binnen het bedrijf helpen. Iedere afdeling houdt zich wel op de één of andere manier met data bezig. Afdelingen hebben vaak eigen software systemen waarmee zij hun werk uitvoeren. Het is dus niet eenvoudig om al deze data naar één omgeving te brengen, laat staan koppelingen onderling te maken. Maar dit kan wel heel wenselijk zijn.

Het hele proces in beeld

Verkoop maakt gebruik van een CRM-systeem om klantcontacten en offertes in te beheren, als een offerte vervolgens opdracht wordt, wordt dit vastgelegd in een ERP-systeem. Vervolgens gaat de planningsafdeling in een ander systeem aan de slag om de order te verwerken. Na de registratie van de levering vindt de facturatie plaats, dit wordt vastgelegd in  het ERP-systeem. Als laatste gaat debiteurenbeheer aan de slag om te zorgen dat er betaald wordt. Met BI zorgt u ervoor dat al deze processen in één omgeving gepresenteerd kunnen worden.

Controllers zijn gebaat bij een goede informatievoorziening

Een groep die over het algemeen zeer sterk gefocust op data, zijn de controllers binnen uw bedrijf. Van hen wordt verwacht dat zij toezicht houden op de (financiële) administratie en zorgen ervoor dat fouten boven water worden gehaald. Daarnaast zorgen zij voor de allerlei rapportages richting het management. Bij grotere administraties met meerdere bedrijfsonderdelen kan dit een tijdrovende en complexe klus zijn. Zij zijn erg gebaat bij een BI oplossing die meebeweegt, helpt bij het consolideren van verschillende grootboeken en intraday bijgewerkt kan worden. Een flexibele BI oplossing kan deze afdeling verder helpen door minder tijd kwijt te zijn aan het verzamelen van de data. Waardoor zij zich kunnen richten op de kerntaken van controleren en rapporteren. Daarnaast biedt een goed datawarehouse systeem ook mogelijkheden om geautomatiseerd controles uit te voeren op de data.

Business Analisten weer bezig met analyseren

Bij heel veel bedrijven heb ik gezien dat zij beschikken over een business analist. De business analist heeft een goed inzicht in het bedrijf en de taak om te zorgen dat data uit verschillende systemen samenkomt en gepresenteerd wordt aan verschillende afdelingen. Door hun enorme kennis van het hele bedrijf worden ze ook nog betrokken bij allerlei projecten. De werkdruk bij deze groep is vaak erg hoog. De business analist heeft ook behoefte om bij overal een goed beeld van te hebben. Zij zijn de olie in de machine. Door de business analist te ontzorgen van taken die geautomatiseerd kunnen worden, kan hij zich weer focussen op de kerntaken.

  • Stuurt u beter
  • Ontzorgt u de controllers en business analisten
  • Geeft u verkoop betere kansen
  • Wordt debiteurenbeheer beter
  • Kunt u intraday beslissingen nemen
  • Past u zich snel aan
  • Heeft iedereen de beschikking over waardevolle informatie
  • Heeft u de kortste route naar informatie
  • Focussen mensen zich weer op hun kerntaak

Weten waar bij u de data bottleneck zit? Doe de quiz!

 

 

Over de schrijver
Met mijn 20+ jaar ervaring herken ik data organisatie problemen als geen ander en kan ik u helpen bij het beter omgaan met data. Daardoor wordt rapporteren en analyseren eenvoudiger en haalt u de meeste waarde uit uw data. Samen met u kijk ik naar de huidige situatie en maak ik een plan om een stabiele data organisatie op te zetten. Dit zorgt ervoor dat u beschikt over betrouwbare data in uw rapportages. Om te zorgen dat u er geen omkijken naar heeft, geef ik garantie op de werkzaamheden.
Reactie plaatsen