Wat is DevOps?

DevOps is een term die vaak valt. Zelfs op verjaardagen hoor ik deze term langskomen. Vrijwel elk bedrijf maakt er inmiddels gebruik van. DevOps wordt bewust met een hoofdletter O geschreven. Het is namelijk een samenvoeging van de Dev en Ops. Wat dan weer staat voor Developers en Operators. Vertaald naar het nederlands: Ontwikkelaars en Beheerders. OntBeh klinkt wat minder koel, vandaar dat wij het Engels maar overgenomen hebben. Vooruitgang

Achieving DevOps boek

Een mooie definitie van DevOps heb ik gevonden in het leesbare boek over dit onderwerp, namelijk Achieving DevOps. DevOps is in de eerste plaats een mindset. Het heeft niet direct iets met tools te maken. Het is een manier van werken, denken en plannen, die ervoor zorgt dat uw organisatie staat als een huis en problemen voorkomt, nog voordat ze optreden. Om dit mogelijk te maken, zijn er allerlei methodes en tools op de markt. Denk hierbij aan Jira, Jenkins, GIT, en Azure DevOps. Met behulp van deze tools, kun je ervoor zorgen om broncode en versiebeheer bij te houden, iteraties vastleggen (sprints), CI/CD inrichten enzovoort.

Werk over de schutting

Daarnaast zorgt DevOps ervoor dat er geen onnodige gaten meer zijn tussen de ontwikkelaars en de operators. Hierdoor wordt het minder makkelijk om werk over de schutting te gooien en dan maar kijken wat er gebeurt. Iedereen blijft min of meer betrokken en verantwoordelijk voor de werking van hetgeen opgeleverd is. Snel even iets in elkaar knutselen en doorgeven aan de volgende kan niet meer zo eenvoudig. Want je krijgt de problemen vanzelf een keer terug.

Technical debt

Mogelijkerwijs biedt het bescherming tegen het opbouwen van technical debt. Technical debt ontstaat als vanzelf bij het ontwikkelen van nieuwe software. Noem het bugs, noem het features die nog niet helemaal af zijn, maar iedereen herkent wel de druk om snel te leveren. Zolang je dit kan doen, zonder er zelf echt last van te hebben, is het niet zo erg, maar zodra je ook de lasten hiervan moet gaan dragen, wordt het andere koek. Ontwikkelaars zullen meer tijd gaan nemen voor het ontwikkelwerk en zullen ook vragen om beter te testen. En ook zorgen dat er automatisch getest wordt bij het releasen van de software.