Azure en Business Intelligence - eerste indruk

Al een tijdje kijk ik met een half oog naar de ontwikkelingen van Microsoft Azure. Dit is het cloud platform van Microsoft. Onlangs kreeg ik een uitnodiging in de mail om een avond over Azure bij te wonen in Amsterdam. Dat leek me wel nuttig en ben afgelopen maandagavond hierbij aanwezig geweest. Er werden diverse onderdelen besproken en het is moeilijk om niet ongelooflijk enthousiast te worden over de mogelijkheden van Azure. Naast alle technische details, is ook het legal en compliance stuk goed uitgelegd. Waarom ben ik zo enthousiast over Azure?

CAPEX

Als u, zoals veel bedrijven, gewoon nog servers lokaal op locatie heeft staan of wellicht ruimte huurt in een datacenter met eigen hardware en software, dan weet u dat dit investeringen zijn voor de lange termijn (CAPEX). Bij de bedrijven waar ik voor gewerkt heb met een omvang van tussen de 100 en 300 medewerkers, is een dergelijke investering niet even op een maandagmiddag besloten. Vaak is de reden voor vervanging een probleem in de capaciteit van de huidige omgeving die in principe nog voldoet, maar door de groei van het bedrijf is er meer capaciteit vereist. Bij het ontwerpen van de nieuwe omgeving probeer je rekening te houden met de groei voor de komende 5 jaar, maar dat is niet eenvoudig. Zeker niet als de omvang van het bedrijf regelmatig wisselt door bijvoorbeeld overnames.

OPEX

Investeren in Azure gaat volgens het principe: “Pay as you go”. Oftewel u betaalt naar gebruik (OPEX). En dat is alleen nog maar over het financiële stuk. Het ontwerpen van een omgeving wordt ook anders, want u hoeft over een groot aantal zaken niet meer na te denken. Denk bijvoorbeeld aan hardware, noodstroomvoorzieningen, serverruimte, koeling. Deze hele laag verdwijnt als sneeuw voor de zon met Azure. Dit is namelijk het gedeelte waarvoor Microsoft verantwoordelijk is.

Snel schakelen

Met Azure kunt u heel snel schakelen met capaciteit, meer schijfruimte, minder schijfruimte, snellere server, minder snellere server, helemaal geen server. U maakt bijvoorbeeld een storage aan in Azure en bent u deze naar vijf minuten alweer beu? Dan verwijdert u deze gewoon weer. Probeer dat maar eens met een nieuwe SAN (opslag van data).Het is heel verleidelijk om te blijven te denken in termen van servers, maar wellicht is het in veel gevallen juist goed om te denken in services. Waarom? Omdat Azure ook gewoon diensten kan leveren als zijnde een service. Wilt u een database? Dan kunt u gewoon kiezen voor bijvoorbeeld een SQL Azure database. Dat vereist natuurlijk wel enig uitzoekwerk en kan niet zomaar gedaan worden, maar is zeker wel iets om over na te denken.

Machine learning?

Vanuit een BI-perspectief vind ik Azure voornamelijk interessant vanwege alle database mogelijkheden en in het bijzonder Machine Learning. Voor die berekeningen is vaak veel capaciteit voor een beperkte periode nodig, die on-premise vaak niet beschikbaar is. Met Azure komt dit soort capaciteit beschikbaar voor bedrijven van alle formaten.Ook voor Azure geldt dat u niet over één nacht ijs moet gaan, maar neem het eens mee in de overweging als u een nieuwe investering gaat doen op ICT-gebied. Begin met een klein project en kijk hoe dit uitpakt. Is het niets, dan is er geen man overboord. U gooit de omgeving gewoon uit het virtuele raam, zonder grote afschrijving.